Най-новият храм във Варна – замерен с коктейл „Молотов“

Мъж, облечен в черно, е хвърлил бутилка със запалителна течност по най-новия варненски храм „Св. Прокопий Варненски“, съобщи БНТ. Инцидентът е станал малко след 2 часа през нощта на 18 март.

Подпалвачът, който е хвърлил коктейла „Молотов“ през оградата на църквата, е заснет на една от камерите за видеонаблюдение в района.

На място незабавно са били изпратени патрули на Първо районно-Варна, но те не са заловили извършителя на деянието.

От полицията проверяват видеозаписите на всички камери в района на инцидента, за да се установи по-бързо самоличността на подпалвача.

По църквата няма сериозни щети. По данни на полицията подпалвачът се е целил във вратата на храма, която е от дърво, защото е искал да предизвика пожар.

“Единственото положително е, че тази смес е попаднала не където трябва, според виждането на извършителя, и от това няма реални тежки последствия“, коментира митрополит Йоан.

Той се обърна със съвет към извършителя: „Ако ни слуша в момента, да прояви своята мъжественост в правенето на нещо добро“.

Митрополит Йоан добави, че този инцидент не е първото посегателство срещу храм във Варна. При последния подобен случай гума е била запалена в двора на Митрополията в близост до Катедралния храм “Успение Богородично”.