Оставиха в ареста Дилян Георгиев от групата със списъка „Вредители за уволнение“

Софийският апелативен съд остави в ареста Дилян Георгиев, един от групата, в която според прокуратурата е открит списъкът със заплашвани магистрати. Както е известно, по-рано днес от държавното обвинение съобщиха, че при извършени следствени действия в имоти на обвиняеми, част от организирана престъпна група, е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.
 
Обвинението срещу Дилян Георгиев е за притежание на наркотици и други престъпления. При обиските в дома му са били открити 121 грама бяло вещество и две флашки. На другия обвиняем в разследването е била наложена мярка „подписка“, но въпреки товатой е напуснал страната. 
При претърсване на имоти на двамата, е бил открит и въпросният списък, озаглавен “Вредители за уволнение”, с имената на съдии, прокурори и магистрати.

Пред съда Георгиев заяви, че съвестта му е чиста. „Имам три деца. Това е фарс, цирк и набедяване. Имам и внук. Никога не съм си помислял да продавам наркотици. След децата си, обичам държавата си, а обвиненията, че работя срещу републиката са скалъпени“, обяви Дилян Георгиев. Защитата му изрази и съмнение за на начина, по който е станало претърсването, като в случая за поемни лица са били ползвани курсанти от МВР. Според съда обаче няма законова пречка това да се случи.

Адвокат Христо Ботев цитира показания на бивша приятелка на Георгиев, която казала, че той някога е употребявал наркотици. Това според защитатане означава, че намерените наркотици в дома му са негови. Освен това пликът, който е иззет, е бил под масата в хола, а не в сейф в жилището.

Името на Георгиев се завъртя около задържането на бившия премиер Бойко Борисов, което по-късно бе определено от съда като противозаконно. Бяха тиражирани публикации, че МВР не се било отказало от разследването срещу Бойко Борисов и разчитало на показанията на тайния свидетел Дилян Георгиев. Тези твърдения обаче си останаха на ниво слухове.

Русенецът нашумя покрай делото за изнудването на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски за 12 млн.евро. През 2020 г. той бе признат за виновен в това, че в съучастие с още двама румънци е поискал крупната сума от Доган и Пеевски, за да бъдат заличени имената им от френски доклад, свързващ ги с контрабанда на цигари чрез „Булгартабак“. Тогава Георгиев се призна за виновен, подписа споразумение със Специализираната прокуратура и изтърпя наказанието си.

Георгиев има общ бизнес с Дориан Йордаке, бивш служител на румънското ФБР.