Къро от ВИС зад списъка с „вредители“-магистрати

Лист, озаглавен “Вредители за уволнение”, съдържа списък на съдии, прокурори и магистрати

Обещаните от прокуратурата подробности за списъка със заплашваните магистрати, открит в имоти на организирана престъпна група, бяха изнесени на специална пресконференция днес. Обвинител №1 Иван Гешев обяви, че няма да позволи „не само да се засягат интересите и сигурността на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност, още повече върху дами и майки”.

На пресконференцията в Националната следствена служба (НСлС) стана ясно, че досъдебното производство срещу групата е започнало на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления.

При претърсване на имоти на двама обвиняеми, проведено на 7 март, са открити наркотици и списъци, както и писма. В имота на единия от тях са открити кокаин и лист хартия, озаглавен “Вредители за уволнение”. Листът съдържа списък на съдии, прокурори и магистрати, разкри говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

При претърсване на жилището на друг обвиняем с инициали Г.Д. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 100 евро. Намерен и иззет е черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано, стана ясно от пресконференцията.

По време на презентацията на прокуратурата бяха представени и 15 аудиозаписа на разговори между петима души. На тях е записан Красимир Каменов – Къро, който разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист. В разговорите се споменават имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев, Любомир Георгиев, някой си Дилян, Борислав от ГДНП.

За висаджията Красимир Георгиев-Къро се заговори в началото на ноември 2022 г., когато екипи на Главна дирекция „Национална полиция“ и „Жандармерия“ извършиха спецакция срещу финансови престъпления, като преровиха из дъно зеленчуковата борса в столичния квартал „Слатина“, офиси, гаражи, частни домове и фирми в София, свързани с Къро. Както е известно, в района на същата борса, през януари 2020 г. при международна операция бяха задържани над 100 кг кокаин, импрегнирани в кашони. Тогава бяха задържани трима души, сред които и бивш директор на Агенция „Митници“.

През април 2022 г. бяха задържани хора от групата на Къро във връзка с убийството на бившия полицай Любо Иванов в столичния квартал „Лозенец“. След покушението на Иванов се появиха информации, че той е работил за Къро, но от известно време между тях възникнало напрежение. Според източници от МВР, Каменов започнал да подозира своя човек, че го мами в бизнеса с контрабандни цигари. Самият Къро от над 10 години живее в ЮАР.

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина”, каза шефът на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова.

“По какъв начин държавата ще защити гражданите и народа си, след като позволява да бъдат нападнати съдебната власт и българските институции? Това е въпросът, на който трябва да отговарят служебното правителство и бъдещето НС”, попита Гешев.