Правосъдният министър Крум Зарков влезе в затвора, за обратна връзка

Министърът на правосъдието Крум Зарков се разшета из Ловешкия затвор, в компанията на ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов. Поводът за визитата, освен обратна връзка за действията, предприети в хода на реформата в системата за изпълнение на наказанията, са и множество сигнали относно управлението на затвора и условията, при които затворниците търпят присъдите си, съобщиха от правосъдното министерство.

В момента в затвора и в трите общежития към него – „Атлант“ в Троян, „Полигона“ в Ловеч и „Велико Търново“, са настанени общо 524 лишени от свобода. Установено е, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия. В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“.

Препоръки за подобряване на лошите материално-битово условия са направени и след последното посещение на омбудсмана на Република България през декември 2021 г., но съществени промени няма. По отношение на организацията по надзорно-охранителната дейност се установи, че не са предприети необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч, са изводите от проверката на министър Зарков.

Сходни са заключенията и на извършените проверки на затвора, назначени от главния директор на ГДИН в последните месеци. От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността, след подадено от нея заявление за напускане. В тази връзка министър Зарков разпореди на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора Ловеч, както и за своевременното окомплектоване на ръководния състав.

Проверките на място в местата за лишаване от свобода от страна на политическото и професионалното ръководство ще продължат.