Новият шеф на КАТ се закани за строги мерки по столичните улици

Новият началник на „Пътна полиция“ – СДВР комисар Николай Крушарски обяви днес, че с поемането на поста негови приоритети стават масовите акции по връчване на глоби за превишена скорост, засилен контрол през нощта и безкомпромисни действия спрямо корумпираните пътни полицаи.

По данни на КАТ, заснетите шофьори, карали с превишена скорост през миналата година само в София са над 210 000. Наказаните на практика са едва 130 000. „Активно работим по изпращането на електронните фишове на домашния адрес на съответните нарушители. Електронен фиш може да се връчи в срок от четири години и половина. Това е наша мисия и това е с цел превенция“, заяви комисар Крушарски.

Вече е стартирала и процедура по закупуването на нови 40 камери, с които ще се следи за нарушения по целия околовръстен път. „„Тези камери трябва да бъдат свързани в една обща система, която да работи автоматизирано. Да засичат водачи, които се движат с превишена скорост, водачи, които преминават на червен сигнал на светофарните уредби, неправилно престрояване, неправилна маневра – общо взето всички нарушения по Закона за движение по пътищата“, допълва комисар Крушарски.

Наред с тези мерки, се увеличават екипите на „Пътна полиция“ на терен, които спират за проверки през нощта. Те са с една трета повече, заяви шефът на КАТ.

„Излизат от 10 до 12-13 екипа за контрол през късните часове на денонощието. За предишни периоди това са били между 6-8 до 9 екипа“, уточни комисар Крушарски. „С цел да бъде постигнат ефект на превантивна дейност в момента пътните полицаи не само могат да спират водачи, но извършват т.нар. линеен контрол. Служебните автомобили, движейки се в трафика, проверяват МПС по регистрационна табела“, разкри още той.

В столичния КАТ пътните полицаи са общо около 300, а всеки десети от тях е с наказание заради случая „Семерджиев“. По-точно – 30 униформени са порицани, след като според разследващите са спирали Георги Семерджиев преди трагедията на бул. „Черни връх“ и са си „затваряли очите“ за нарушенията, извършени от него. „Наказанията не са от леките, напротив, наказанията са от тежките. Ще бъдем максимално безкомпромисни, за да спрем и да предотвратим навреме тази зараждаща се тенденция“, закани се комисар Крушевски.