незаконни мигранти

Ученикът-трафикант ще завърши средно в ареста, май

Тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди определението на Районния съд в града за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишния ученик С.С., обвинен за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Срредношколецът бе задържан на 196-и километър на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора, зад волана на товарен автомобил, марка „Ивеко“.

С обвиняемия се е свързал мъж, който му предложил да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лева. С.С. се съгласил и за целта на 26 февруари т.г. двамата се срещнали. На ученика било предоставено превозното средство, собственост на друг човек.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България, с крайна точка границата със Сърбия, срещу около 3000 евро или 3500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика на хора в Турция. Достигнали до оградата на турско-българската граница с водачи и през нощта с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии, преминали на територията на България. Вървели пеша около три-четири дни и на 27 февруари достигнали до село Крумово градище, общ. Карнобат. Там към тях се присъединили и други мигранти, така че групата достигнала 57 души на брой.

Окръжните магистрати са приели направения извод, че е налице реална опасност С. С. да се укрие или да извърши друго престъпление. Макар той да е с чисто съдебно минало, да има постоянно местоживеене и все още да е учащ, извършеното от него деяние разкрива изключително висока степен на обществена опасност.

Определението на Окръжния съд в Стара Загора е окончателно и не подлежи на обжалване.