Обир за 300 бона след грешка на безхаберни охранители на инкасо

С 300 000 лв. суха пара са си тръгнали неизвестните крадци, които обраха инкасо-автомобил пред „Лидл“ във Враца. Както стана ясно, охранителите влезли в обекта, за да вземат парите от оборота, оставяйки автомобила без надзор. През това време крадците се промъкнали в превозното средство и задигнали парите. 

Прокуратурата и полицията във Враца са установили, че инкасо-автомобилът е паркирал около 10.45 часа на паркинга, като двамата охранители са слезли и влезли в „Лидл“ за извършване на инкасова дейност. След като излезли, установили, че ключалката на страничната врата е взломена или отключена и парите липсват.

По нататък действията на охранителите продължават да наподобяват на скечовете на прочутите кийнстоунски полицаи. След като оставили автомобила без надзор и установили липсата на парите, те най-напред се обадили на отговорника си. Докато той пристигне на място, минало доста време и едва тогава било съобщено в полицията и униформените също отишли на място. Малко след това целият град бил поставен под обсада. 

От брифинг на прокуратурата и полицията стана ясно, че на паркинга на хипермаркета няма камера, но пък има свидетели, които са видели съмнително лице. Разследват се множество версии, като не е ясно колко са били извършителите и само се предполага, че са се измъкнали с кола. 

Нарушението на двамата охранители от инкасото е очевидно, тъй като по наредба шофьорът е трябвало да остане в колата и двигателят да не се гаси.  „Съгласно Наредбата за частната охранителна дейност в автомобила трябва да остане човек – шофьорът, и автомобилът даже да е със запален двигател“, обясни старши комисар Цвятко Нинов от врачанската полиция.