Разследването срещу шефа на „Хидрострой“ Велико Желев набира сила

Разследването на Столична дирекция на МВР, свързано с бизнесмена Велико Желев, продължава. Както вече е известно, снощи полиция претърси офиса му на столичния булевард „Цар Освободител“ и къщата на бизнесмена във Варна до вила „Чинка“ в курорт Свети Константин и Елена. Бизнесменът бе задържан, като по първоначална информация е заподозрян в опит за принуда.

Разследването се води от Столичната дирекция на вътрешните работи. Става дума за принуда, която се предполага, че бизнесменът е оказал върху свой служител. Неофициално се твърди, че Желев е оказал натиск да подписване на документи.

Името на Велико Желев се свързва със строителния бранш. Той е бивш директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на мандата на правителството на НДСВ.

Днес се очаква от полицията да дадат повече информация за разследването на случая. Трябва да стане ясно и дали и какви обвинения ще бъдат повдигнати на бизнесмена.

Името на Велико Желев се свързва със строителния бранш. Той е бивш директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на мандата на правителството на НДСВ. Той е настоящ собственик на „Хидрострой“ АД. Неговата фирма получи поръчката за 360 млн. лева за строеж на тунел под Шипка.

Един от обектите на „Хидрострой“, покрил се с печална слава и стойност от 46 млн. лв. на километър е булевард „Васил Левски“ във Варна, който бе изпълнен с 9-месечно закъснение от указания срок и на всичко отгоре пропадна два пъти.

През втория мандат на кабинета „Борисов“ фирмата влезе в челната тройка на най-успешните строителни компании в България. През 2015 г. „Хидрострой” реализира оборот от 214 млн. лв. и пред нея се нареждат единствено „Водстрой 98” (292 млн. лв.) и „Трейс груп холд” (269 млн. лв.).

Фирмата завзе строителния пазар в Североизточна България с договори за пътно поддържане, зимно почистване, ремонти, финансирани от държавата, програма “Транзитни пътища”, ФАР, ИСПА и др.

Както е известно, „Хидрострой“ бе една от фирмите, получили авансови плащания за строителството на АМ „Хемус“, свързано с тежки подозрения за големи корупционни схеми. За схемите в автомагистралата разтръби преди месеци ръководството на МВР начело с министър Бойко Рашков, който оповести, че при строежа на пътя става дума за мащабна корупционна схема. Според твърденията милиони за строежа на Лот 5 от автомагистралата са изнасяни в кеш със сакове и чували.

Според МВР въпросните пари са били авансово отпуснати по времето на ГЕРБ на няколко строителни фирми, а после са били прехвърлени на кухи дружества, зад които стоят малоимотни лица, а впоследствие изтеглени в брой и изнесени.

Преди дни служебният регионален министър Иван Шишков заговори за кражба за милиони от асфалта за магистрали. По думите му 30% от пътната настилка липсва. Прокуратурата се заинтересова от случая и с писмо до МВР и МРРБ главният прокурор Иван Гешев поиска материалите по случая.