Близка е екстрадицията на убиеца от дискотека „Соло“

До дни България официално ще поиска екстрадирането на Илиян Тодоров, е заявил главният прокурор Иван Гешев на среща с близките на убитите момчета пред дискотека „Соло“ в столицата през 2009 година.

„Г-н Гешев ни показа, че молбата за екстрадиция на Илиян Тодоров е подписана. Увери ни, че в момента се превежда, и до два, три дни ще бъде изпратена по официален начин на узбекската страна“, коментира Михаил Въжаров, баща на убития преди 12 г. пред дискотека „Соло“ Кирил Въжаров.

Прокуратурата на Република България е информирана официално от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 01.03.2023 г. е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда по дело, приключено окончателно от Върховния касационен съд през декември 2013 г. Той е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор за това, че на 18.04.2009 г. в гр. София умишлено е умъртвил В.А. и К.В. и е направил опит умишлено да умъртви К.Д., като деянието е извършено по хулигански подбуди. При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оправдан през 2011 г. за извършените от него деяния. На 02.04.2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд, като е наложено наказание „доживотен затвор“. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС.

В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 01.03.2023 г. при проверка на „изход“ преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал е подправен, поради което лицето е задържано. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан. Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров. Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е поискал официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев