Прокуратурата разследва нашенския „вълк от Уолстрийт“ за 11 измами

Софийска районна прокуратура хвърли светлина върху разследването на случая с т.нар. „български вълк от Уолстрийт“ Юлиян Цолов. В съобщение на държавното обвинение се посочва, че СГП е привлякла към наказателна отговорност 49-годишния Ю.Ц. за единадесет измами, при които са нанесени вреди на търговски дружества на обща стойност 774 384 лева.

За периода от 05.08.2019 г. до 07.09.2022 г.  в гр. София, с общо шест продължавани престъпления, обвиняемият Ю.Ц. с цел да набави имотна облага за търговско дружество „А.“, чийто собственик и управител е самият той, възбудил и поддържал заблуждение у управители на търговски дружества, че заплащат стойността на изработен онлайн продукт от служители на дружество „С.“, се казва в съобщението.

Обвиняемият убедил управителите на дружествата да подпишат договори за изработка и поддръжка на онлайн платформи за продажба на продукти в интернет с  дружество „С.“, както и с притежаваното от него дружество „А.“.

По този начин Ю.Ц. причинил имотна вреда на дружество „С.“ в размер на 552 972 лева, тъй като заплащането по договорите е станало в полза на фирма на обвиняемия, а изпълнението било осъществено изцяло от служители на ощетената фирма. В хода на разследването е установено, че Ю.Ц. е представял фирма „А.“ за дъщерна на „С.“ и по този начин е отклонил паричните средства към собствената си фирма. 

За периода от 06.01.2021 г. до 19.04.2022 г.,  с общо 5 престъпления, обвиняемият Ю.Ц. с цел да набави за притежаваното от него дружество „А.“ имотна облага заблудил управители на различни търговски дружества, че дружеството „А.“ ще изработи или подържа онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Обвиняемият сключил договори с управителите на дружествата, а не извършил договорените услуги. По  този начин нанесъл вреди на дружествата в общ размер на 221 412 лева.

По случая е образувано досъдебно производство за общо 11 измами. На Ю.Ц. е наложена мярка за неотклонение „подписка“ , както и забрана за напускане на страната, уточняват от прокуратурата.

Разследването продължава.