Делото за изтичането на данни от НАП е отложено за април

Софийският градски съд отложи за 5 април разпоредителното заседание по делото за изтеклите след кибератака лични данни от НАП през 2019 година. Причината е, че преписът от обвинителния акт е бил връчен на подсъдимия Кристиян Бойков със закъснение – по-малко от седем дни преди датата на заседанието. Другият подсъдим за случая е собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров.

Разследването първоначално се водеше от специализираната прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде внесен обвинителният акт. След закриването на спецструктурите делото сега ще се гледа в Софийски градски съд.

По време на заседанието днес стана известно, че Бойков е получил препис от обвинителния акт на 2 март и не е запознат със съдържанието му. Адвокатът му Асен Асенов поиска поне месец време да се запознае с документа, тъй като, докато е траело разследването, не е бил защитник на Бойков. От прокуратурата не възразиха, че има процесуална пречка да се проведе разпоредителното заседание и съдът се съгласи.

Пред журналисти адвокатът на Иван Тодоров – Ина Лулчева, коментира, че нейният клиент е обвинен в помагачество, а основното обвинение срещу служителя на „ТАД Груп“ Бойков е за всяване на страх и смут в населението, за което според нея няма никакви данни. Тя припомни, че отскоро има решение на административния съд, според което НАП не е гарантирала сигурна система за защита на данните на гражданите, така че „да се твърди, че някой ги е разпространявал, за да всее страх и смут, е много спорно“.

Лулчева посочи, още че обвинението на Тодоров е за това, че е подпомогнал Бойков, който е на трудов договор във фирмата му, да извърши неправомерна намеса в компютърните данни на НАП, като му е предоставил служебно помещение, компютър и интернет. „Това обвинение не ни затруднява“, добави тя. Лулчева отбеляза още, че разследването е приключило 2022 г. март месец и оттогава до края на годината не е внесено в съда. Като добави още, че делото срещу третия обвиняем Георги Янков е прекратено.