Учениците в Русенско: 7% са пробвали дрога, знаят кой може да им продаде

Седем на сто от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици, показва проучване, направено сред деца на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта. Повече от половината 11-класници признават, че познават някой, който може да им продаде дрога.

Според анкетата от 4292 ученици 319 са опитвали дрога. Притеснителен е фактът, че 17 от тези ученици са употребявали хероин. Останалите са пробвали екстази, метамфетамини или райски газ. Причините да посегнат към наркотиците: „Депресия, мисля че менталното състояние на човека или от любопитство най-вече“.

Друг резултат от анкетата сочи, че само половината от учениците са казали, че за проблема с наркотиците са разговаряли с родителите си. И само 1 на всеки сто родители са споделели, че имат подозрения децата им да са в среда, в която се използва някакъв вид дрога.

Според Росица Георгиева – началник на РУО – Русе, оказва се че за съжаление в забързаното ежедневие все по-малко познаваме децата си, все по-малко знаем какво правят те.

Десислава Лясова – секретар на Превантивно-информационен център твърди: „Новото в България е, че предлагането определя търсенето. Има наркотици в изобилие и че самите дилъри са учениците. Те се снабдяват и чрез т. нар. „даркнет мрежа“. „Аз съм чувала от хора, които знам, че са употребявали, че реално не е чак толкова трудно, поне в нашия град“.

От анкетата обаче става ясно, че 93 на сто от учениците не желаят да пробват.