линия на полицията

НСлС преброи 35 „пирани“- лидери на автоджамбазки банди

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов сравни автоджамбазите, срещу които в момента тече спецоперация, с хищни пирани. „Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба“, коментира Сарафов развоя на спецоперацията.

От МВР оповестиха, че до момента 45 души са задържани в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата. Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги, установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР.

В рамките на акцията 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той подчерта, че става въпрос за тясно профилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

„Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му“, заяви Сарафов.

Кражбите стават най-често в тъмната част на денонощието. Извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 30-ита човека.