Лаура Кьовеши

Кьовеши разследва измами с емисии на парникови газове в ТЕЦ-овете

Измами, свързани с търговията с емисии на парникови газове, са повод за започналата вчера мащабна спецоперация на ГДБОП и ДАНС, по инициатива на Европейската прокуратура. От ведомството на Лаура Кьовеши са уточнили, че у нас се извършват десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии на ЕС (EU ETS), със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети.

Компанията, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България, е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, информира европрокуратурата.

Според разследването, от 2017 г. до момента дружеството

съзнателно е подавало неверни данни

и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии.

Въз основа на доказателствата е изчислено, че недостатъчно декларираните емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро, под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. Освен това, недостатъчно отчетените емисии са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Вече са извършени

над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели.

Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването. Следствените действия продължават. Над 150 полицейски служители участват в обиските, извършени в 11 български града, със съдействието на ГДБОП (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Системата за търговия с емисии се счита за една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на изменението на климата и е първият пазар на въглеродни емисии в света. Той има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. Съгласно СТЕ на ЕС компаниите

трябва да получат нарочни квоти,

покриващи техните въглеродни емисии, припомнят от европейската прокуратура.

В понеделник (27 февруари) ДАНС и ГДБОП нахлуха в топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

В акцията, която е под надзора на Европейската прокуратура, се извършваше разследване на множество адреси, включително в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица 3″. ТЕЦ-овете са свързани с Христо Ковачки, официално той се води техен консултант.

В Перник, освен в „Топлофикация”, проверка се извършва и в „Мини открит въгледобив”. И двете дружества са на Христо Ковачки.

Специализираната полицейска операция обхваща територията на София, София-област, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас.

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че

разследването се води от повече от месец

и не е основано единствено на сигнали.

От ТЕЦ “Марица 3” уведомиха, че централата ще продължи дейността си в нормален производствен режим.

Почти цялата документация на ТЕЦ „Бобов дол“ е била иззета при проверката Има и разпитани по досъдебното производство, което е започнало по сигнал, заяви изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. Той добави, че няма никакви притеснения по резултатите от проверката, която според него е преднамерена и е предизвикана от „предишните и накратко управлявали“.

Конкретният сигнал срещу ТЕЦ „Бобов дол“ бил за

използването на биомаса като гориво,

за което централата има разрешение и от 5-6 години гори – заедно с въглищата – по около 50 000 тона слама на месец.

По повод проверката в ТЕЦ „Бобов дол“, шефът на централата заяви, че тя е „по сигнал на хора, които се опитват да направят PR на гърба на цялата страна, на целия сектор „Енергетика“. Според инж. Спасов идеята да бъдат затворени тези централи до 2025 г. е на бившите управляващи и „в момента техните обещания увисват във въздуха.“