граничната ограда

„Гранична полиция“ изнемогва без джипове, видеонаблюдение, техника и кадри

Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова прогнозира, че през 2023 г. се очаква още по-голямо увеличение на желаещите да преминат нелегално границата ни заради геополитическата обстановка, икономическата криза, хуманитарната криза, земетресението в Турция и Сирия и проблемите в Близкия изток.

Границата ни се охранява при изключително тежки условия, заяви Димитрова. Според нея служителите на „Гранична полиция“ не разполагат с моторни превозни средства с висока проходимост, оградата не служи за възпрепятстване, няма техника и видеонаблюдение в най-тежкия 110-километров участък в Странджа.

„При тези условия, с невъзможност да използваме каквато и да е техника, ние нямаме жива сила. Защото съкращаването на хора от „Гранична полиция“, неназначаването, необучаването на нови хора, ни изправя пред патова ситуация в момента границата да я познават само служителите на „Гранична полиция. Колегите, които командироваме от други структури, не могат да бъдат пълноценни, не са обучени, не познават територията ни“, каза Димитрова.

Според Димитрова обаче „Гранична полиция“ успява да се справи със ситуацията на фона на безпрецедентен натиск, какъвто никога не е имало досега. Предотвратили сме незаконното преминаване на българо-турската граница на над 164 000 души. Предишният пик е бил през 2015 г, когато са задържани около 90 000 незаконно преминаващи, отчете тя.

„Граничните власти, структурите на МВР не са допуснали тези хора да влязат в България – не мисля, че това показва, че не се справяме с мигрантския натиск“, каза Димитрова. Тя посочи, че по данни на Фронтекс 330 000 са регистрираните мигранти в страните в Западна Европа. 45% е ръстът на преминалите през Западно Балканския маршрут и около 40% от Източно Средиземноморския маршрут, сочат данните на Фронтекс.

В Западно Балканския маршрут най-много са регистрирани преминаванията през Сърбия и Северна Македония, където натискът е 11 по-голям от този между България и Сърбия.

„Ние задържаме във вътрешността на страната ни мигранти, задържаме ги и на изход. Правим го, за да защитаваме Европа“, каза Димитрова.

Тя потвърди, че един от задържаните по случая с мигрантите край Локорско е бивш граничар. Той е напуснал системата през 2008 г. Два пъти обаче миналата година е спиран и задържан с мигранти и има образувано досъдебно производство срещу него.

Директорката на „Гранична полиция“ отбеляза, че за миналата година има над 2 800 досъдебни производства за каналджийство и незаконна миграция, 2 100 са с присъда. От тях с ефективно лишаване от свобода са едва 159 души, останалите са глоби или условно наказание.

За изминалата година в топ пет на обвиняемите за каналджийство са освен български и турски граждани, още сирийски, сръбски, украински, молдовски, руски.

„Но има и богата палитра на граждани на държави на ЕС, които идват у нас, за да извършат тази престъпна дейност и нямат страх от наказанията. Те знаят, че получавайки присъдите, могат да получат глоба или условно наказание“, каза Димитрова.