Кирил Петков от кулоарите

Делото „Кирил Петков срещу Бойко Борисов“ продължава през април

През април ще продължи делото за клевета на съпредседателя на “Продължаваме Промяната” (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, стана ясно на днешното заседание. До 20 април трябва да е готова назначената днес от съда компютърно-техническа експертиза на файлове с видеозаписи, на които по време на публични събития Борисов говори за Петков.

Двамата не присъстваха по време на заседанието днес. Делото в Софийския районен съд беше заведено от Кирил Петков във връзка с изказване на Борисов, че Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. В предходното съдебно заседание бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

В съдебната зала бяха прегледани части от видеозаписи от 2022 г., на които Бойко Борисов говори за Петков и Василев по време на публични събития. Записите бяха предоставени от защитата на Кирил Петков, чийто адвокат поиска от съда компютърна експертиза на файловете, за която се съгласиха и адвокатите на Борисов. От своя страна те поискаха да се провери автентични ли са записите и наблюдават ли се следи от манипулиране на съдържанието.

Пред медиите, преди заседанието, адвокатът на Борисов – Менко Менков, коментира, че предстои да поиска по делото да разпитат бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

„Ние твърдим, че г-н Борисов не е извършил престъпление. Изявленията, за които г-н Петков му търси отговорност, много преди Борисов да ги изкаже, са казани от много други хора в значително дълъг период от време“, посочи още Менков.

Той добави, че по темата с доставките на газ вече има образувано и разследване, като ще бъде поискано от съда да се използват в настоящото дело, част от събраните от разследващите данни.

Адвокатът на Петков Стоян Мадин коментира думите на Менков, че отсрещната страна по делото може да прави всякакви доказателствени искания, но от съда зависи дали ще ги приеме. По отношение на това, че Борисов е изказал теза, която преди това вече е била изказвана от други хора в публичното пространство, Мадин посочи, че „това е тяхна линия на защита“.