Тайникът бил за 30 души, от алчност каналджиите наблъскали 52-ма

Говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев изброи кои са обвинените за трагедията с мигрантите край Локорско, при която вчера, 17 февруари, в камион бяха намерени мъртви 18 бежанци.

Шестима души са привлечени като обвиняеми във връзка със смъртта на мигрантите, стана ясно по време на брифинг в Националната следствена служба, на който бяха представени подробности за трагедията и разследването. В брифинга взеха участие заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, директорът на ГД “Национална полиция“ Атанас Илков, заместник-градският прокурор Христо Кръстев, който е и говорител на Софийската градска прокуратура.

Повече от половината от привлечените като обвиняеми са осъждани за кражби, шофиране след употреба на алкохол и каналджийство.

Организаторът на престъпната група – В. К. – вече е изтърпял присъда за каналджийство. За един от обвинените е издадена европейска заповед за арест, защото е успял да напусне страната.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 18 души.

Вчера, 17 февруари, около Локорско в камиона и близо до него бяха открити живи 34 мигранти. Те бяха измръзнали, гладни, мокри и дехидратирани. Последва настаняването на 14 от тях в пет столични болници. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани.

Мигрантите са били като в консерва. Тайникът бил за 25-30 души, но от алчност каналджиите наблъскали 52 мигранти. Затова се стигнало до задушаването им. Те умирали продължително време – между 30 и 60 минути. Блъскали, но шофьорът не спирал.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов подробно описа какво се е случило.

Вчера, 17 февруари, около 7 – 7.30 часа сутринта двамата шофьори отишли в местност, която получили като точна локация в телеграм. Оттам качили 52-ма души, всичките мъже. Видимата им възраст била от 13 до 35 години. Те нямали документи, затова и точната им възраст не е установена. Те били качени в тайниците, като трябвало да бъдат закарани близо до границата със Сърбия.

Малко след Траянови врата се чул тропот, но шофьорите продължили. Около Локорско чукането се усилило неимоверно, затова шофьорите отбили и спрели, разказа Сарафов. Те отворили камиона и след като видели мъртвите мигранти, изоставили камиона и се прибрали по родните си места в бургаското село Каблешково.

Групата работела отдавна, карала мигранти минимум по два пъти месечно. Преди качвала по 25-30 мигранти, но при фаталния случай качила 52-ма.

Групата приемала мигрантите от границата с Турция и с камиони с тайници ги прекарвала до местност около Сърбия. Оградата на границата с Турция се прескачала много лесно със стълба.

Точната локация се изпращала по телеграм. Заплащало се от 5000 до 7000 евро по метода „хавала“. Парите се отблокирали, когато мигрантите били на българска територия. Крайната им цел била Германия и други страни, посочи Сарафов.

Шофьорът взимал по 100 евро на човек, а лидерът – около 1000 евро на мигрант. Престъпната група била от шестима души и сама изготвяла тайниците. Те били с фолио, което да не позволи на рентген да засече телесната топлина на превозваните мигранти.

„Ще стигнем докрая и ще установим не само извършителите, но и цялата им престъпна дейност“, обяви шефът на Националната полиция Атанас Илков. Той подчерта, че 7 души са били задържани за по-малко от 24 часа.

Шефът на полицията за пореден път обърна внимание на малките наказания, които са предвидени за каналджиите. Припомни, че е имало подготвени законодателни промени, които предвиждат по-високи наказания.

„Когато присъдите започнат по-бързо да влизат в сила и са по-сурови, каналджийството ще спадне“, подчерта Илков.

На брифинга присъства и главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че вчера, 17 февруари, е бил лош ден за България и за българите, защото отново сме влезли в световните новини с негативна информация.

„Това, което се случи – тези 18 загинали и многото пострадали край село Локорско, е резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от съсипването на МВР от един предишен министър на вътрешните работи, от определени така наречени политически решения. От това, което някои наричат „съдебна реформа“, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод трагичния инцидент с мигрантите.

Главният прокурор подчерта, че след закриването на най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност – Специализираната прокуратура, резултатите са видими и те са 50% спад на делата за организирана престъпност. Гешев отбеляза, че в момента има сериозни усилия от страна на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за съвместна работа между МВР и прокуратурата и изрази надежда, че това ще продължи.

„Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдение остават 19 от мигрантите“, обяви от своя страна служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях вече са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно днес или утре. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” остават 7 пациенти, от които двама са в сравнително по-тежко състояние, в реанимация. 

Другите петима пациенти са на кислород. В реанимацията на УМБАЛ „Св. Анна“ – София има един пациент – контактен, със спонтанно дишане. В „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ остават четирима души, в стабилно състояние. 

В хирургията на МВР болница са четирима души в сравнително леко състояние, с хипотермия, охлузвания и дехидратация, обясни д-р Меджидиев и уточни, че в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ вчера са прегледани четирима от пострадалите, направени са им необходимите изследвания и са освободени.

„Със съдействието на Държавната агенция за бежанците 14 непълнолетни лица вече са настанени в бежанския лагер в кв. „Военна рампа”, като там на разположение са лекар, медицинска сестра и психолог. На пострадалите са осигурени храна, дрехи и всичко от първа необходимост”, посочи още министър Меджидиев.