темида

Темида под натиск заради шпионското дело „Русофили“ и списъка „Магнитски“

Шпионското дело срещу председателя на Национално движение „Русофили“ и създател на“ политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ Николай Малинов продължава в Софийски градски съд, след като Специализирания наказателен съд бе закрит. Обвинителният акт срещу Малинов бе внесен в спецсъда на 23 юни 2021 г. с обвинение за извършено престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.

Делото обаче получи извънсъдебен тласък, който няма как да не се отрази на развоя му. Както е известно, миналата седмица името на Николай Малинов попадна в актуализирания списък по глобалния закон „Магнитски“ от Държавният департамент на САЩ. Информацията отвъд океана уточнява обстоятелството, че e бивш народен представител от БСП, а в момента ръководи проруската неправителствена организация Национално движение „Русофили“ и политическа партия “Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия.

Това уточнение, оповестено от САЩ още през 2020 г., днес обаче носи друг смисъл, в светлината на военните действия в Украйна и санкциите срещу Русия. И ако политическите и геополитически аргументи надделеят над обективните факти в съдебното разследване, някой вече сапунисва въжето за Малинов.

Авторите на информацията от САЩ обаче сякаш са се постарали да приглушат силата на геополитическите си тежнения и са вкарали мотивите си за вкарването на Малинов в списъка в руслото на борбата с корупцията. Те изтъкват, че русофилът Малинов е бил арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси, била му наложена забрана за напускане на страната през септември 2019 г. , но след като е подкупил български съдия, е отишъл в Русия, където е получил орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли. Това се посочва в мотивите за наложените санкции на Николай Малинов по закона „Магнитски“.

С тези твърдения САЩ хвърля доста тежко обвинение срещу българската съдебна система и ще е изключително интересно как Темида ще реагира на това. Както е известно, съдията, който позволи на Малинов да пътува, е Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. За него през февруари 2020 г. тогавашният американски държавен секретар Майк Помпео обяви, че „в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

В началото на 2020 г. срещу Миталов бе образувано дисциплинарно производство по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска съдията да бъде уволнен.

Оказа се, че във връзка с производството Висшият съдебен съвет (ВСС) е поискал и получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов. За полученото писмо съобщи представляващият тогава ВСС Боян Магдалинчев.

Въпреки тези поверителни данни, през 2021 г. ВСС отказа да накаже съдия Миталов. А през юли 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) пък реши, че съдията не е извършил нарушения и решението на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да не наказва Миталов е правилно. Това реши окончателно петчленен състав на ВАС с председател Румяна Папазова и членове Севдалина Червенкова, Росен Василев, Славина Владова и Мария Николова.

„Липсват каквито и да е доказателства, че при разглеждане на делото съдия Миталов е нарушил умишлено служебните си задължения или че са налице умишлени действия или бездействия от страна на магистрата, вкл. нарушаване на правилата на КЕПБМ, които да накърняват престижа на съдебната власт. Изказването на американския посланик на САЩ не е подкрепено с каквито и да е доказателства, въпреки че такива са изискани от страна на СК на ВСС, с такива не е подкрепено и предположението на тогавашния министър на правосъдието за взета от съдията сума пари. При това положение и при липсата на доказателства за извършено дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал. 2 ЗСВ не следва да се налага дисциплинарно наказание. Дисциплинарната отговорност на едно лице следва да бъде ангажирана тогава, когато са налице доказателства, че същото виновно не е изпълнило служебните си задължения или че е накърнило престижа на съдебната власт“, мотивира се петчленният състав на ВАС.

Очевидно през тази година този казус ще има развитие, тъй като САЩ продължава да твърди, че съдията, разрешил на Малинов да пътува до Русия, е бил подкупен. Твърдение, дошло след решения на ВСС и ВАС, с които случаят бе приключен.

Самият съдия Андон Миталов, който през 2019 г. бе посочен от САЩ като първия пример за корупция в българската съдебна система, през 2022 г. след закриването на спецсъда пожела да бъде преназначен във военния съд. ВСС отказа да разкрие място там, тъй като Миталов е бил освободен като военен съдия преди повече от 10 години, а законът не позволявал да се върне. Така набеденият в корупция съдия се озова в Софийски окръжен съд, където и до днес работи в наказателното отделение.