затвор

Трафик на хора прати двама нашенци в гръцки затвор за общо 124 години

Двама българи бяха вкарани в гръцки затвор заради участие в трафик на нелегални мигранти. 53-годишният бизнесмен от Съединение Христо Кабашки и синът му Стоян (32 г.), ще излежават присъди от по 62 години в Гърция за трафик. Съдебните решения за това са влезли в сила в края на януари и двамата вече са в затвора в Солун.

Христо Кабашки е собственик на една от местните кабелни телевизии. Името му е попадало нееднократно в полицейските сводки, задържан е за хулиганство, а през 2009 г. подаде сигнал, че синът му е отвлечен, но успял да избяга.

Според решението на съда в Солун двамата са замесени в организирана престъпна група за нелегален превоз на мигранти, осъществен от юни до 7 август 2019 г., когато е засечен трафик на гръцко-турската граница в окръг Еврос.

Бащата и синът са задържани у нас по издадена от Гърция Европейска заповед за арест през лятото на 2021 г. и са екстрадирани. Христо и Стоян Кабашки са признати за виновни в превозването на 28 чужденци. Наказанието е по 2 години на мигрант, или общо 56, останалите 6 са за участието в организирана престъпна група.

В групата трафиканти са замесени и грузинци, а бащата и синът от Съединение са осигурявали автомобилите, с които са пътували чужденците. Още един мъж от Съединение – 57-годишният Васил Гъдев, е екстрадиран в Гърция също по обвинение в трафик на мигранти.