побой полиция

Отстраняват полицаи заради пребития младеж пред плевенска дискотека

Полицаи от Плевен ще бъдат разследвани и евентуално отстранени от работа заради инцидент пред дискотека в града. Поне трима полицаи ще бъдат отстранени от работа до приключване на производството заради пребития младеж пред дискотеката, съобщи на извънреден брифинг старши комисар Веселин Вътов, директор на Областната дирекция (OД) на МВР в Плевен. Информацията бе потвърдена по-късно и от вътрешния министър Иван Демерджиев.

Старши комисар Вътов подчерта, че разследването по случая се провежда в момента, правят се разпити и се преглеждат записи от видео камери. Установени са полицейските служители, намесени в конфликта. Това, което е известно до момента, е че сбиването е възникнало между две групи младежи. В конфликта се намесват и петима полицаи, минавали в близост, които по думите на директора на ОДМВР са се опитали да разтърват биещите се. Униформените служители не са били на работа. Старши комисар Вътов подчерта, че е възможно да има още отстранени от работа служители, тъй като към момента има изготвени пет докладни.

„Гарантирам, че случаят няма да бъде прикрит. МВР ще разследва в пълен обем и детайли въпросния инцидент. Служителите на МВР, както всички български граждани, са равни пред закона и нищо няма да остане скрито или прикрито“, каза още старши комисар Вътов.

Със заповед на директора на ОДМВР – Плевен по случая е образувана дисциплинарна проверка, която трябва да приключи в четиримесечен срок. Комисар Вътов бе категоричен, че срокът ще бъде скъсен.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че по случая е започнала проверка. „Разпоредил съм на директора възможно най-бързо да бъде завършена тази проверка. Отстранени са служители. Аз ще следя проверката. Ако има нужда да се намеся – ще се намеся. Очаквам бърз и категоричен резултат от проверката. Ако има служители, които са допъснали нарушение, очаквам да бъдат незабавно санкционирани”, допълни той.

Инцидентът възникна на 11 февруари сутринта около 4:00 ч. За него разказа в социалните мрежи бащата на пострадалия 19-годишен младеж.

От Районната прокуратура в Плевен днес съобщиха, че са се самосезирали по случая. Установени са част от участвалите в конфликта лица, както и служителите на ОДМВР в Плевен. Образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди.

По делото предстои изследване на запис от видео камера, разпити на свидетели, установяване на други очевидци, в т.ч. и на италиански граждани, с които 19-годишният младеж вероятно е встъпил първоначално в конфликт, посочват още от прокуратурата. В хода на разследването ще бъдат изискани и приобщени медицински документи за всички пострадали в сбиването, чрез които ще се установи видът и характерът на телесните увреждания и ще бъдат назначени видеотехнически и съдебно-медицински експертизи, се казва още в съобщението на Районната прокуратура в Плевен.