Адв. Ина Лулчева: прокуратурата се използва като бухалка

Адвокат Ина Лулчева, която защитаваше бизнесмена Пламен Бобоков, обяви, че ще заведе дело срещу прокуратурата за повдигането на обвинение срещу клиента й. Както е известно, тази седмица държавното обвинение прекрати разследването за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков поради липса на престъпление. „Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни. Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигнато обвинение“, каза Лулчева.

32 месеца, за които ще платят българските данъкоплатци, заяви адвокатът.

„Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците“, подчерта адвокат Лулчева.

По думите ѝ в това време прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира.

„След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави“, разкри тя.

Адвокатът на Бобоков обяви, че от самото начало на разследването е заявявала, че няма данни за престъпление. Лулчева научила от медиите за прекратяването на делото срещу клиента й, а прокуратурата е отказала да й предаде копие от постановлението за прекратяването му.

Прокурорите не носят отговорност за явно незаконосъобразните си действия. Според адвокат Лулчева сега важният въпрос е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.

„По всякакъв начин ще съдействам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена. Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана“, заяви адвокат Ина Лулчева.