Контрабандни цигари за ЕС хванаха на „Дунав мост“-2

Агенция „Митници“ съобщи за поредния си успех при пресичане на контрабанда по границите. При три съвместни проверки на товарни автомобили, движещи се в посока Западна Европа, на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Дунав мост 2, митнически служители и служители на „Гранична полиция“ откриват общо 17 370 кутии (347 400 къса) цигари с български акцизен бандерол, укрити сред декларираните стоки.

В първия случай камионът е селектиран и насочен за щателна митническа проверка, включително и с рентген. При извършеното сканиране с рентгенова апаратура митническите служители забелязват в товарното помещение обекти, различни от декларираната стока – LED осветление. При последвалата физическа проверка се установява, че един от сандъците е пълен с цигари. Общото открито и задържано количество е 8 000 кутии (160 000 къса) цигари с валиден български акцизен бандерол.

При друг случай при проверка на товарен автомобил, превозващ чаши за Западна Европа, откритото и задържано количество цигари е 3 370 кутии (67 400 къса). Цигарите, с български бандерол, са открити след сканиране на автомобила с мобилна рентгенова система, скрити в кухини в основите на палетата.

При сходни обстоятелства при съвместна проверка на митничари и гранични полицаи, извършена на 20 януари, в района на ГКПП Дунав мост 2 при Видин-Калафат, цигари с български бандерол са открити в товарен автомобил, превозващ колички за цветя за Западна Европа. Общото количество на задържани цигари е 6000 кутии (120 000 къса).

По всичките три случая са съставени актове за установяване на административно нарушение.