бензиностанция

ЕК ни нарочи за дискриминация заради отстъпката за горива

Еврокомисарите решиха да започнат наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан, въведена с цел компенсиране на скъпите горива. Мотивът на ЕК, че отстъпката е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Както е известно компенсацията бе в действие от началото на юли до края на 2022 г., след което служебния кабинет обявиха, че мярката няма да се продължи.

От ЕК посочват, че наказателната процедура е за това, че схемата за по-ниска цена на горивата е била само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България, а в същото време “общият пазар на ЕС не разделя участниците в него по национален признак“.

„Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална“, се казва в съобщение на Еврокомисията.

Те настояват българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар.

„Едностранното действие на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не може да представлява решение“, добавят от Брюксел.

България има два месеца, за да отговори на становището на ЕК, в противен случай от комисията могат да пристъпят към наказателна процедура.