дрога21

Пускат полицая, заловен с дрога, срещу 5000 лева гаранция

5 000 лева парична гаранция е определена за полицая, в чиято кола бяха открити наркотици, съобщиха на брифинг от прокуратурата и полицията в Кюстендил. От там допълниха, че ако тя не бъде платена до пет дни, ще му бъде взета мярка „задържане под стража“. 

Както е известно, вчера в рамките на специализирана операция за противодействие на криминалната престъпност и контрол на пътното движение е проверен лек автомобил БМВ, управляван от 32-годишен кюстендилец.

Водачът е отказал тест за употреба на алкохол и наркотични вещества. Той се представил за служител на МВР в столична структура. Екипът, извършващ проверката, веднага е уведомил дежурен следовател.

При последвалите действия в автомобила са открити 96 г канабис и 130 г амфетамин. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. При извършените процесуално-следствени действия от обитаваното от мъжа жилище са иззети електронна везна, гриндер и 10 г канабис.

Известно е, че полицаят не е осъждан за престъпления от общ характер, отказал е проба, не може да му бъде повдигнато обвинение, че е шофирал под въздействието на наркотици, но ще му бъде повдигнато такова за държане на високо рискови вещества.

За такова провинение законът предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба до 6 000 лева.

Предстоят разпити на свидетели и назначаване на експертизи на наркотиците. Полицаят е в системата на МВР от 2013 година. По време на задържането не е бил на работа.