Немощната държава срещу гиганта “Евролаб 2011”

Близо две години повелителите на държавата не могат да се справят с отстраняването на частната фирма от ГКПП “Кап. Андреево”. Дружеството, което повече от две петилетки бе обслужвано доброволно и безапелационно от Министерството на земеделието и подопечната му “Българска агенция за безопасност на храните” (БАБХ) и на което  бе предоставен абсолютния и безконтролен монопол върху печатницата за пари, позната като фитосанитарен контрол на границата, отново успя да направи управленците ни за резил.

Освен, че българският съд доста старателно обгрижва недосегаемото за управляващите частно дружество, този път присъствието на “Евролаб 2011” на границата бе бетонирано по възможно най-смехотворния начин – чрез невнесена в срок съдебна такса от 70 лева.

Или казано по-високопарно, юрисконсултите (или адвокатите – няма значение) на Българската агенция по безопасност на храните са

„пропуснали“ да платят държавната такса.

Въпреки че точно те обжалват на втора инстанция решението на Административен съд – град София, с което бе постановена “законността“ на  договора за наетите от “Евролаб 2011” ЕООД помещения на българо-турската граница.

Това става ясно от  административното дело (№ 11772 от 2022 г.), образувано пред Върховния административен съд по частна жалба на изпълнителния директор на БАБХ.

Задължение на юристите и чиновниците в Агенцията (както повелява чл. 213, т. 3 от АПК) е било към касационната си жалба да бъде приложен документ за платена държавна такса. Такъв документ обаче до края на срока – 21 ноември 2022 г., посочен в изрично разпореждане на съда от 8 ноември 2022 с.г., не е бил представен.

По този начин въпросните юристи и чиновници са

бойкотирали евентуалната възможност ВАС да отмени първоинстанционното решение

и “Евролаб 2011” да събере багажа си и да се изнесе от границата.

Този гаф става причина върховните магистрати да оставят в сила Определение № 9421 от 30 ноември 2022 г., постановено от Административен съд – София град, по дело № 6183 от 2022 година.

За да бъдем доволно обстоятелствени, трябва да припомним, че въпросното дело беше образувано по жалба на “Евролаб 2011” ЕООД срещу Заповед № РД 11-1477 от 1 юли 2022 г. на изпълнителния директор на БАБХ, която определя като нищожна Заповед № РД 11-3180 от 31 декември 2021 г. и на практика прекратява сключения договор за наем на помещенията, ползвани от частното дружество на границата.

Да ама не….

Тук е моментът да напомним, че в края на миналата година от “Продължаваме промяната” внесоха сигнал до ДАНС , в който – като причина за съмнения за възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните – бе посочено именно неплащането на държавната такса по въпросното дело.

Това доведе до съответната реакция и от страна на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Още същия ден той уволни изпълнителния директор на БАБХ Христо Вълчанов и на негово място назначи Иван Шиков. И обясни “постъпката” си… банално –

не проваленото дело, а бавната работа на администрацията

била същинската причина за кадровата рокада. Като доказателство размаха платежно нареждане, че макар и късно, таксата все пак е била платена. Нищо, че дори и децата знаят, че каквото и да направи човек след изтичане на процесуалния срок, на практика е хвърлил усилията и парите си на вятъра.

За да замажат положението, от Българската агенция за безопасност на храните излязоха с официална позиция, според която те хем щели да се съобразят с решението на ВАС, хем то

не било чак толкова важно, защото не променяло организацията на пункта.

От Агенцията акцентират на това, че именно те продължават да извършва всички дейности, част от официалния контрол – товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, както и анализ на пробите. И посочват, че ще предприемат последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт.

Всъщност, битката между държавата и “Евролаб 2011” все още не е приключила, тъй като има достатъчно много висящи “други” съдебни дела, длъжни да изяснят отношенията между двете страни.

Всъщност, хватката е изпитана във времето, а “тестовете” дават отлични резултати:

дори държавата да предяви претенции към работата ти,

атакувай пред съда всяко нейно действие и ефектът няма да закъснее – процесуалния водовъртеж някак естествено ще те изхвърли на спасителния бряг.

А случи ли се това, клетвите на отговорните длъжностни лица, че “вестникът ти е прочетен” и на границата започва работа държавна лаборатория, няма как да звучат убедително. Камо ли да отговорят рационално на въпроса “Защо “Евролаб 2011″ продължава да брани със зъби и нокти територията си на граничния пункт – очаква настъпването на по-благоприятни политически времена или… напротив?”