Nexo

Намалиха гаранциите на двама от обвиняемите по случая Nexo

Софийският градски съд (СГС) измени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двама от обвиняемите по случая Nexo. СГС намали на 150 000 лв. гаранцията за Траян Николов и 100 000 лв. за Калин Методиев, съобщиха от съда.

СГС прие, че e налице обосновано предположение те да са съпричастни към част от обема от обвиненията, които са им предявени. Налице са доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Съдът не намира обаче доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Съдът потвърди наложената забрана на двамата да напускат страната, защото има опасност да се укрият, а Николов може да извърши и престъпление. Заради престоя на делото в съда, е продължен и срокът за внасяне на паричните гаранции с 5 дни.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Николов е главен продуктов и оперативен директор, а Методиев – съосновател и финансов директор на платформата за криптовалути.  По същото разследване прокуратурата издирва и съоснователите на „Nexo“ Антони Тренчев и Коста Кънчев.