Съдия даде отвод заради шумотевицата за криптоплатформата Nexo

Софийският градски съд (СГС) информира днес, че има отвод на съдия по делото, свързано с криптоплатформата Nexo. Той е трябвало да разгледа жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 млн. лева на двама от обвиняемите по разследването.

Според информацията, причините за отвода са публикации в медиите, които съдържали твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда.

От СГС уведомиха, че предстои още днес да бъде определен нов съдия, който да разгледа и да се произнесе по жалбите в закрито съдебно заседание. Както е известно, жалбите бяха внесени на 20 януари.

В рамките на делото срещу криптоплатформата Nexo четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На двама от тях е наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалват мярката в съда, а другите двама се издирват.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса „Nexo“Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България.