Пламен Тончев

Провал на изслушването на агент №1 в парламента

Комисията за контрол над службите за сигурност не събра кворум и не успя да изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев. От заседанието отсъстваха Даниел Митов и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Стефан Янев, лидерът на Български възход, както и на представители на парламентарните групи на Възраждане и ДБ.

Комисията трябваше да изслуша бригаден генерал Емил Тонев, началник на Национална служба за охрана, Пламен Тончев – председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ и главен комисар Петър Тодоров, главен секретар на Министерство на вътрешните работи за свалянето на охраната на Кирил Петков.

Дневният ред на депутатите включваше процедура за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс внесен от Министерски съвет, обсъждане на проект на решение относно действия на българската държава срещу обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирването от правителството на Руската федерация, внесен от Андрей Гюров и група народни представители, а като последна точка трябваше да бъде представен годишния доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2021 г.

Председателят на комисията Бойко Рашков отложи заседанието за следващата седмица.