ДАНС

ДАНС е получила данни за Nexo още през юли 2022 година

В Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) тече проверка за осъществяване на съмнителни финансови операции и съмнения за пране на пари от криптобанката Nexo, заяви шефът на агенцията Пламен Тончев.

Той присъства на изслушване в парламента в специалната комисия, създадена за проучване на случая. Божидар Божанов от „Демократична България“ отбеляза, че по въпроса трябва да се разкрие максимално много информация, но не и в противоречие на закона.

От ДПС се поинтересуваха дали обект на разследването на ДАНС е политическата корупция и връзка на политици с компанията или нейни служители. Йордан Цонев попита дали в България има хора, които купуват цели партии, като визираше „Демократична България“, към която са постъпвали дарения от физически лица, които са служители на Nexo.

Председателят на ДАНС отговори, че агенцията не е политическа полиция. „Разследването в прокуратурата е в съвсем начален етап и този въпрос е от компетенцията на наблюдаващия прокурор. Лицата, които са извършили закононарушения, ще носят наказателна отговорност. Не знам дали разследването ще доведе до установяване на незаконосъобразно финансиране на политически субекти“, коментира Тончев.

Асен Василев (ПП) попита Тончев дали в хода на разследването има получени сигнали от външни партньорски служби, или разследването е тръгнало от информация, добита от ДАНС. „Прокуратурата си позволява да говори повече пред медиите, отколкото пред българския парламент“, възмути се Василев.

Шефът на ДАНС отговори, че след образуване на проверката е осъществен обмен на информация с чужди партньорски служби. Тончев разкри още, че проверката е стартирала през юли. „През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на Nexo. Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Nexo токени. Сезирана е прокуратурата през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство“, разкри Тончев.

„Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на Nexo, с които са купувани имоти – бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания“, каза още той в изложението си.