Разследването срещу Nexo спря в САЩ, но не у нас

Работата по досъдебното производство по случая „Nеxo“ продължава, посочва в свое изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Изявлението е факт след като днес стана ясно, че компанията е постигнала споразумение в САЩ да заплати 45 млн.долара глоби и да спре предлагането на крипто продукти.

Милева посочи, че по разследването са приобщени много жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo. Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите, пише в изявлението на говорителя на главния прокурор.

Милева припомня, че разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. „пране на пари“, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото, посочва Сийка Милева.

От компанията Nexo днес посочиха, че според споразумението „не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията“.