Кашата с Пловдивския панаир продължава да ври и кипи

Попълзновенията на политико- олигарха Георги Гергов и подчинените му общински съветници, с цел пълното овладяване на Пловдивския панаир, освен неспирни скандали сътвориха и истинска правна баталия, която тази седмица финишира в Народното събрание.

Народните ни представители този път не постъпиха както обикновено в подобни случаи да си заровят главата в пясъка, или поне тръгнаха да имитират съпричастност към общественото мнения, като създадоха временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на “Международен панаир Пловдив” АД от почетния консул на Руската федерация в Пловдив Гергов.

Какво точно и кога смятат да „разкрият“ депутатите, които взеха уникалното по своя характер решение (със 184 гласа “За” от общо 201 народни представители) за обследване действията на

централната власт и на общинарите в Пловдив и Варна,

не е много ясно. Проблемът в случая е, че „Банкеръ“ от години следи и доказва с документи различните стъпки на Гергов в задоволяването на “панаирния” му мерак, докато на 48-ото Народно събрание му остават… броени дни животец…

В новосъздадената Комисия по казуса ще умуват 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Срокът, в който тя трябва да свърши цялата работата е едномесечен, след което тя трябва да изготви нарочен доклад.

Сред фактите, които въпросната комисия трябва да установи, са куп данни, публично известни от години. Примерно –

отказът на държавата през 2016 г. от контрола върху 49.63% от акциите на Панаира

и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна.

Каква извънземна сила е предизвикала неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата, за да се добутат нещата до апортът на варненския дял в дружество “Пълдин Туринвест” АД? И последно – кой и как осигури решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м. г., чрез което бе позволен апорта от страна на Община Варна, гарантирал пълното овладяване на Панаира?

Народните ни избраници ще нищят и въпроса, свързан с двете извънредни общински сесии,

бламирани от страна на ГЕРБ и на анатемосаните от БСП червени съветници,

останали докрай верни на Гергов. Ще търсят и варианти за обявяване на Панаира за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за събарянето му и превръщането му в три-четири луксозни жилищни комплекса от затворен тип.

В мотивите си, вносителите от “Демократична България” посочват, че началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г, а днес комплексът – разположен на 352 000 кв. м. – продължава да е най-големия в Югоизточна Европа.

И още – общият размер на изложбените площи е 137 831 кв. метра. Половината от тези площи са покрити – 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции.

В мотивите се посочва още, че почетният руски консул и руски гражданин Георги Гергов от години прави опити да получи пълния контрол върху “Международен панаир Пловдив” АД. До този момент е успял да установи контрола на 50.36 % от акциите в панаира, но стремежът му е да си осигури еднолична власт и възможност да взема абсолютно самостоятелни решения, за което са му необходими над две трети от капитала на дружеството.

Поне засега

напънът на Гергов да си осигури този „комфорт“

се проваля, благодарение на истинското гражданско недоволство и независимо от “количествата” на обслужващите го държавни и местни структури на властта. Това става ясно от няколко случаи от тази седмица.

На 17 януари Агенцията по вписванията взе решение да блокира поредния напън на Гергов да овладее Панаира r отказала да регистрира решението на Общото събрание на дружеството “Пълдин туринвест” за увеличение на капитала му с акциите на Варна (29%) в Пловдивския панаир.

Това разбира се не изключва възможността отказът  да бъде обжалван в седем дневен срок от връчването му пред Окръжен съд в Пловдив, но засега…

Целта на така предвиденото увеличение на капитала, води до намаляване на акционерното участието на Община Пловдив в “Пълдин туринвест” АД,. Нещо, което според Агенцията по вписванията противоречи на разпоредбата на чл. 28, ал.7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, изискваща изричното съгласие на общинския съвет.

Припомняме, че съветниците на “Демократична България” в Пловдив внесоха в общината документ, с който се настоява за незабавното спиране на вписването в Търговския регистър на увеличаването на капитала на “Пълдин Туринвест” чрез апорта на варненските акции и коронясването на Гергов като мажоритарен (т.е. едноличен) собственик на Пловдивския панаир. Те настояха

за защита на обществения интерес,

като изразиха категоричното си становище, че той бил накърнен с решенията от извънредното общо събрание на акционерите в “Пълдин Туринвест” от 9 януари.

Следващият изненадващ ход по казуса беше предприет от изведнъж появилото се желание за справедливост на варненските общинари, които преди дни обявиха, че Община Варна

може да даде акциите си в Пловдивския панаир, но… ако получи 17 милиона лева.

Това обявиха на пресконференция в морската столица председателят на общинския съвет Тодор Балабанов и депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев.

Тук е моментът да уточним, че през 2021 г. акциите в панаира, с които разполагаше община Варна, бяха внесени като апорт в дружеството “Пълдин туринвест”. Интересното в случая е, че до момента варненци не са получили и една стотинка за този си “жест”, но още по-интересно е друго – дори и да бъдат излъгани със 100 милиона (примерно),

те нямат право да разтурят сделката, защото законът не им позволява!

До този момент се стигна след като общинските съветници от “Демократична България” в морската ни столица внесоха предложение за свикване на извънредна сесия, на която “местният парламент” да вземе решение за отмяна на апорта в “Международен панаир Пловдив” АД.

В мотивите им се подчертава, че прехвърлянето на акциите е станало при непълно изясняване на всички относими факти и обстоятелства. Според решение на Върховния административен съд,

това обстоятелство означава неспазена процедура

и позволява преразглеждане на решението.

Припомняме, че от края на миналата година, с 29-те процента на Община Варна и с неговите си 50% , бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик на Панаира – с общо 79% от акциите – чрез дружеството си “Пълдин инвест”. И до този момент не беше ясно обяснено защо и как Община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката…

В цялата правна каша

свързана с този казус изненадващо на сцената се появиха и общинските съветници на ГЕРБ в Пловдив , които до този момент бяха активна страна в забъркването й . Тези дни те взеха решение да инициират ново заседание на общинския съвет (бел.ред. – след като самите те вече провалиха две по изпитаната схема с липса на кворум). Тук е моментът да отбележим, че това им „прозрение“ дойде едва след като стана ясно решението на Агенцията по вписвания…

Дали всички тези „преосмисляния“ на случилото се

ще променят хода на събитията и ще сложат прът в колелата

на дългогодишното и целенасочено реализиране на заложената от Гергов схема все още не е ясно. Но в това „размърдване“, макар и почти незабележимо, все пак прозира стремежа на обществото ни да пресече по-нататъшното обслужване руския консул под тепетата и постепенното му превръщане в свещена и недосегаема за българския съд крава.