Трима бивши МВР-шефове, един от тях на мушката на Гешев. Кой?

Неназован бивш вътрешен министър бил свързан със схема за пране на пари, КПКОНПИ го проверява

Ведомството на Иван Гешев хвърли в треска трима бивши вътрешни министри настоящи депутати след съобщение, че е разпоредило на КПКОНПИ да започне проверка срещу бивш вътрешен министър и депутат за осуетяване на наказателно преследване и участие в схема за пране на пари.

В съобщение на Софийската градска прокуратура, изпратено до медиите, се казва, че вчера (вторник, 17 януари) в СГП бил подаден сигнал, в който се твърди, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ото Народно събрание е осуетявал наказателно преследване и е замесен в схема за пране на пари.

„Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че той е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия вътрешен министър и към престъпления против финансовата система – пране на пари“, се казва в съобщението.

Прокуратурата се е направила на интересна, като не е съобщила дори и инициалите на проверявания от антикорупционната комисия бивш-МВР шеф и настоящ депутат. В настоящия парламент има трима депутати, отговарящи на описанието на обвинението. Депутатите от ГЕРБ-СДС Младен Маринов и Христо Терзийски са вътрешни министри съответно от 2018-2020 и 2020-2021 година. Третият е Бойко Рашков, народен представител от ПП, вътрешен министър от 2021 до 2022 година.

Маринов открай време се спряга като свързано лице с някои подозрителни групировки. В последните години не кой да е, а именно Бойко Рашков хвърли тежки обвинения срещу Маринов. Това стана през 2021 г., като Рашков обяви, че в МВР има данни, че бивш министър на вътрешните работи е имал връзки с криминалния контингент. По времето, когато той бил свързан с контингента, главен секретар на МВР е бил Бойко Борисов, обясни Рашков.

Хвърляйки информационната бомба, Рашков не съобщи името на бившия министър. „В самото министерство има материали, които говорят красноречиво за връзките на този министър с лица от криминалния контингент, включително Митьо Очите в Несебър. Така също с известните братя Маргини и доста други, което не е никак лицеприятно както за този бивш министър, така и самото министерство, което до момента не е разкрило данни в тази насока„, каза Рашков.

Връзките на бившия министър бяха споменати в коментар по темата с отнемането на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“. Рашков така и не уточни за кой точно министър говори. По това време в листите на ГЕРБ бяха двама бивши шефове на силовото ведомство – Младен Маринов и Христо Терзийски.

Към обвиненията се включи и Антикорупционния фонд, който уточни, че бившият МВР-шеф Младен Маринов е бил близък със собствениците на дружеството Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев. В сигнала се твърди, че през 2005 г. той е бил засечен да се вози в един джип с двамата край Несебър. По онова време Русев също е бил служител на МВР. Двамата с Маринов се легитимирали със служебните си карти, твърди се в сигнала. „Има данни, че са имали обща дейност, независимо че този бивш министър на вътрешните работи е бил служител в МВР„, гласеше първоначалното твърдение на Рашков.

От историята с Маринов и предполагаемите му връзки нищо не излезе. Но през декември 2021 г. пък бе тиражирана в медиите информация, че депутатът от ГЕРБ, бивш вътрешен министър и бивш директор на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Христо Терзийски е бил заподозрян като участник в организирана престъпна група (ОПГ).

В информацията се твърдеше, че този факт е бил известен на прокуратурата, ДАНС и МВР. Данните са били предадени на Специализираната прокуратура, но тя е отказала да образува разследване по случая.

Цялата тази история бе разказана в официално съобщение на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, в което се посочва, че тя обжалва прокурорския отказ пред втората инстанция – Апелативната специализирана прокуратура.

В същото съобщение не се посочва директно името на Терзийски. Неофициална информация обаче сочеше него за обект на разследването, като в рамките му били събрани данни, че заедно със свои колеги от ГДНП той е участвал в престъпна група. Разработката била докладвана на предшественика му Младен Маринов, като протича в периода между 2018 и 2020 г. и е започнала по сигнали и медийни публикации, и дори са използвани специални разузнавателни средства (СРС). Разрешението за подслушването било издадено от Специализирания наказателен съд, за случая са уведомени ДАНС, спецпрокуратурата и Върховната касационна прокуратура (ВКП).

В съобщението на „Вътрешна сигурност“ се посочваше, че през юни 2020 г. разследващите са докладвали, че са събрали достатъчно данни за „съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП“. „С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР“, допълниха от МВР.

Заслужава да се отбележи, че и двете истории за свързаност или съпричастност на Младенов и Терзийски с някакви подозрителни лица и групи, изгърмяха по времето, когато вътрешен министър бе Бойко Рашков.

Може би този факт обяснява защо неговото име първо беше вкарано в контекста на съобщението на прокуратурата. То се появи днес (сряда, 18 януари), а вчера в особено близка до бившите управляващи медия се появи публикация, че градинарят на Бойко Рашков бил получавал суми от чужбина, които теглел на каса. Разработката на службите била под кодовото име „Градинар“.

Очевидно предстои интересен развой на новата скандална история, в която най-вероятно водещ мотив е чисто и просто разчистване на сметки. В навечерието на предстоящите предсрочни избори това си е направо червена точка във водещата се очевидно предизборната кампания.