александър томов

Бившият шеф на „Кремиковци“ осъди КПКОНПИ за 25 бона

Бившият шеф на „Кремиковци“ и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов осъди Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да му плати обезщетение от 25 000 лева.

Това е решил Софийският градски съд (СГС) по делото, което Томов е завел срещу КПКОНПИ за 40 000 лева. Искът му срещу комисията е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, а той го заведе, след като беше съден и оправдан за източването на дружествата. Заради наказателното дело пък през 2008 г. срещу него започна и производство за установяване на незаконно придобито имущество по отменения закон и съдът допусна запори на сметките му и възбрана на апартамент в София и на имот в пернишкото село Студена.

Антикорупционната комисия е запорирала единствено сметките на Томов с около 50 000 лева. След оправдателната присъда през 2016 г. е било прекратено и делото за отнемане на имущество, като тогава са отпаднали и обезпечителните мерки.

Той обаче твърди, че седем години не е могъл да използва парите си и се чувствал постоянно унизен и изплашен, защото се налагало да иска заеми от децата си, за да преживява. Пред съда Томов казва, че КПКОНПИ разпространила в медиите информацията за наложените му ограничения и това имало широк отзвук, заради което приятели, колеги и съдружници преустановили контактите си с него, а проектите, по които работил, били прекратени.

От комисията пък са оспорили иска му с мотив, че са действали при условията на обвързана компетентност, като специалният закон ги задължавал да образуват производство, а обезпечителните мерки били наложени от съда.

Освен това от КПКОНПИ посочват, че на Томов вече е било изплатено обезщетение от 40 000 лева, след като миналата година той осъди окончателно прокуратурата за търпените морални вреди от незаконното обвинение, като твърдят, че това обезщетение покрива и вредите от наложените запори.

В решението си съдът пише, че действията на КПКОНПИ са били незаконни, като припомня, че Томов е оправдан по наказателното дело, а производството за отнемане на имущество е прекратено.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.