Ясен Тодоров - Председател на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет

Ясен Тодоров: Разследването на Nexo не се занимава с даренията

„Разследването не се занимава с даренията, направени от служители на Nexo към политическа партия. Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение – това не е нормално.

Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона? Но това не е обект на нашето разследване.“

Това коментира заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в интервю за БНТ. Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обърна внимание, че е много озадачаващо четири служителки на Nexo да направят дарения в един и същи размер от 20 000 лева на една и съща политическа сила. Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък обяви, че дарителите не са петима, а седмина служители на Nexo.

Той подчерта, че прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу Nexo, а от това да проведе едно добро разследване във възможно най-кратки срокове.

Според него твърденията, че акцията срещу Nexo цели да провали третия мандат, не отговарят на реалността, а определението „кал и каскети“, което Настимир Ананиев даде на операцията, не е сериозно.

Тодоров възмутен възкликна: „Кал и каскети? Организирана престъпна група, оглавявана от кого – от българския главен прокурор и с участието на 8 американски прокурори?! Това не е сериозно!“

По думите му един сериозен политик не би коментирал подобно нещо. Той добави, че ако се следва логиката на Христо Иванов, прокуратурата въобще не трябва да работи, защото политическата ситуация последните години е такава, че или тече предизборна кампания, или се връчват мандати и се правят опити за правителство. Следвайки тази логика, то разследващите органи не трябва изобщо да работят, посочи Тодоров.

По отношение на двамата издирвани обвиняеми по казуса Nexo, Тодоров допусна, че е възможно Антони Тренчев да се укрива в Дубай.