хакер

Рекордна 2022 г. за кражбите на криптовалута

Тази година беше поставен и рекорд по размера на откраднатите средства.

През изминаващата 2022 г. са регистрирани рекорден брой кражби на криптовалута. Случаите към 9 декември достигнаха числото 190, сочи доклада на Finbold. Това е с 44% повече от 2021 г., когато са регистрирани 132 случая на кражби на криптовалута, които тогава са абсолютен рекорд от времето, когато се води статистиката – 2011 г., когато случаите са само четири.

Тази година беше поставен и рекорд по размера на откраднатите средства. На 23 март при удар по Ronin Network (Axie Infinity) бяха откраднати $620 милиона. Преди това рекордът се държеше от хакери, ударили платформата Poly Network през август 2021 г. и „чопнали“ $610 милиона.

Хакването на Binance от октомври 2022 г. доведе до това, че крадците си присвоиха 570 милиона долара, като малко след това последва удар по Coincheck за 532 милиона долара.

Неотдавнашният срив на криптоборсата FTX, която в крайна сметка обяви фалит, се нарежда на пето място с 477 милиона долара, докато скандалният инцидент с MT Gox заема общо шесто място с 470 милиона долара. Припомняме случая – на 28 февруари 2021 г. Mt Gox подава молба за защита от фалит, обявявайки, че е изгубила всичките си 850 000 биткойна в резултат на хакерски удар. Няколко седмици по-късно – през март се оказва, че Mt Gox открива 200 000 забравени биткойна в стар електронен портфейл, който последно бил използван през юни 2011 г. и бил смятан за празен. Малко по-късно стана ясно, че биткойните били преместени поради съображения за сигурност, но това е било разкрито само в резултат на започнато дело срещу Mt Gox.

Авторите на анализа, публикуван във Finbold, отчитат, че с течение на времето хакерите променят подхода си на работа. Ако по-рано са били по-склонни да се опитват да разбиват дигитални портфейли на частни лица, то през последните месеци най-честата им мишена са така наречените проекти за децентрализирано финансиране (DeFi).

При хакерските атаки най-често се използват блокчейн мостове или специални инструменти за манипулиране на пазара.

Като цяло централизираните платформи са повишили нивата си на сигурност чрез включване на по-строги процедури от типа на KYC или „Опознай своя клиент“, както и на нови подходи срещу прането на пари.

Друга по-специална мишена е криптопространството с отворен код, която става все по-популярна сред хакерите, които сякаш са надпреварват да открият уязвимите места на кода, за да си откраднат по някой биткойн.

Освен това, поради анонимния характер на криптовалутите, откраднатите средства се проследяват много трудно, а това затруднява обезщетяването на жертвите. Забележително е, че „отклонените“ пари минават през съществуващи опции за маскиране на трансакциите, което не е нищо друго освен форма за пране на пари.

По отношение на бъдещото управление на криптовалутите може да се прогнозира, че то като цяло ще е свързано с необходимостта от повече регулации и официални регистри в криптопространството, за чието създаване отговорност ще носят най-вече инвеститорите. И не на последно място, въпреки че едва ли е възможно напълно да се елиминира рискът от криптокражби, за защитата на инвеститорите може да се помисли да се предложи комбинация от по-добри мерки за сигурност, регулаторен надзор и по-сериозни усилия в посока информиране.

Нарастващият брой криптокражби засилва необходимостта от въвеждане на подходящи разпоредби, които да осигурят защита на инвеститорите. Съществува обаче риск по-сериозните регулации да намалят желанието за насърчаване на криптоиновациите. Както става ясно и криптопазарите не са съвършени.