Румънци искат над 10 млн.евро щети за катастрофа край В.Търново

Роднините на румънските граждани, загинали при катастрофата от 6 август тази година край великотърновското село Куцина са предявили рекордни искове за обезщетения. Сумата надхвърля 10 милиона евро, като единственият обвиняем по делото е турският шофьор на автобуса, който чака правосъдие в ареста.
Най-сериозна сума за морални вреди и имуществени щети – над 8 милиона евро, са предявили близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето ѝ, останало без майка, румънските адвокати са поискали 5 милиона евро и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион евро са исковете за майката на жертвата и двамата ѝ братя.
Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Матара са оценили загубата си на 2 милиона евро, а материалните вреди са посочени в леи. За 50 хиляди евро морални вреди претендира и един от тежко ранените. Сумата за морални и имуществени щети срещу турския шофьор на автобуса, който катастрофира на 6 август край село Куцина, Дженгиз Джан и застрахователната компания, която предстои да бъде привлечена като граждански ответник, тепърва ще се увеличават.

Делото е насрочено за 20 януари догодина във Великотърновския окръжен съд. Експертизи показаха, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч. При катастрофата загинаха четирима румънски и турски граждани, а осем бяха тежко ранени.