евро

Хитрец скри 50 хил. евро в автомобилна аптечка, изгоря

Митничари от пункт Лесово откриха недекларирани 50 000 евро при проверка на товарен микробус. Валутата е била укрита в автомобилна аптечка.

Микробусът с унгарска регистрация пристигнал на пункта на изходящо трасе към Турция. Според представените документи превозвал стоки от Италия за Турция през България. В зоната за митнически контрол шофьорът, турски гражданин, е заявил, че няма друго за деклариране. Служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване” селектирали превозното средство за щателна проверка.

В хода на контролните действия митническите инспектори открили в авариен комплект със сигнален триъгълник и автоаптечка укрити пачки с евробанкноти. Комплектът е бил поставен в шофьорската кабина на труднодостъпно място под пасажерската седалка. Установени са недекларирани общо 50 000 евро с левова равностойност 97 791 лева. Срещу шофьора на микробуса с инициали E.H. е съставен акт за административно нарушение.

От началото на годината митническите служители на МП Лесово са установили недекларирана валута с левова равностойност общо 3 135 123 лева или с над 1 млн. лева повече спрямо предходната година. За сравнение през 2021 г. установената недекларирана валута на пункта е в размер на 2 030 080 лева