Бум на домовите кражби, МВР препоръчва СОТ и застраховка

Има бум на домовите кражби в сравнение с предходната 2021 г., отчита МВР. За първите 10 месеца на годината са извършени над 17 500 кражби, разкритите са около 5400. Половината от кражбите са извършени в София.

Според експерти най-добрият начин за опазване на жилището е инсталирането на сигнално-охранителна техника. В последните години хората масово ползват уеб камери, свързани към домашната Wi-fi мрежа, които дистанционно наблюдение на жилището. Wi-fi камерите обаче са любителски вариант, докато поставянето на алармена система и включването на СОТ е по-добър вариант.

Друг вариант е застраховането на дома, но засега малка част от хората го правят. Експерти обясняват този факт със слабата застрахователната култура на българина. Много от фирмите, които предлагат охрана със СОТ, предлагат и застраховка към договора или т.нар. обезщетение. Това е по-скоро имуществена отговорност, при която самата компания презастрахова този риск в някои от застрахователните компании. Това позволява при кражба с взлом да бъдат възстановени щети.

Дограмите не са пречка за крадците, ако човек не е положил допълнителни мерки за сигурност, твърдят експерти. Най-добрият вариант е добра комбинация между механична защита и електронна защита, каквато е СОТ-ът.

Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи – от първи до трети.

За да се предпази дома от кражба, трябва да се обърне внимание на здравината на пантите, осветлението пред вратата. Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения, съветват експертите.

Според криминалистите обирджиите действат все по-бързо, професионално и организирано, като средно между две и три минути са необходими, за да проникнат. Последните дни на годината се оказват и най-ефективни за престъпниците.

Домовите кражби са проблем по целия свят, не само в България. Според изследване на застрахователната компания Budget Direct, чието седалище е в Бризбейн, Австралия, най-много домови кражби се извършват в Перу. В тази страна регистрираните случаи са 2086 на 100 000 души. 

В Европа домовите кражби също са доста разпространени. Според класацията на Budget Direct в България на 100 000 жители се падат по 623 домови кражби.

Лидерската позиция в класацията принадлежи на южните ни съседи. В Гърция, особено в Атина и Солун, жителите са сериозно притеснени от крадците по домовете. Там цифрите говорят красноречиво – 762 домови кражби на 100 000 жители.