димитър любенов

Отказаха свобода за джигита от околовръстното

Софийският апелативен съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов, предизвикал тежката катастрофа на околовръстното. При инцидента на 25 септември загина френски гражданин, други двама пострадаха.

Според обвинението тогава Любенов е седнал зад волана на поршето си след употреба на алкохол и наркотици и е блъснал със 195 км/ч другата кола, в която е бил французина.

Това е поредният отказ на магистрати да освободят мъжа. Преди около седмицата Софийският градски съд отказа на Любенов да го пусне на свобода. Тогава в съдебната зала Любенов заяви , че има тясна връзка със сина си и майка си и и няма как да лъже детето си повече къде е, а защитата изтъкна, че няма достатъчно доказателства, че престъплението е извършено умишлено, каквото е повдигнатото обвинение. Любенов пък посочи, че няма кой да се грижи за възрастната му болна майка, както и за детето му.

Днешното решение на апелативния съд в София е окончателно. По делото се очаква комплексна експертиза за инцидента. Предстои да бъде разпитана и пострадалата при инцидента френска гражданка, съпругата на загиналия.

Инцидентът предизвика огромен скандал не само заради загиналия французин. След удара се разбра, че Любенов е шофирал след употреба на наркотици и алкохол, и най-вероятно е бил ескортиран от полицейска патрулка. Самият той твърди, че е дал на служителите 200 лв., за да го карат след него. Преди това се обадил на дринк енд драйв. Според адвоката му обаче именно полицаите са изгонили този шофьор и Любенов трябвало да кара сам. Случаят доведе до скандал и между МВР и прокуратурата. От полицията обявиха, че прокурор не е разрешил да бъдат арестувани заподозрени полицаи. Държавното обвинение пък отговори, че за задържането до 24 часа преценява само полицията. Този случай привлече внимание и заради приликата му с катастрофата на столичния булевард „Черни връх“ с участието на Георги Семерджиев.