Митничари откриха над 1 млн. лева недекларирана валута, укритa в тайници

За два дни са образувани две бързи производства и са съставени два акта за незаконно пренасяне на недекларирана валута на обща стойност 1.07 млн. лева. Това е предколедната „финансова“ равносметка (засега, разбира се) на Териториална дирекция „Митница“ в Бургас. Парите са били скрити в товарен автомобил и автобус.

На 17 декември на Митнически пункт „Капитан Андреево“ пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Норвегия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето. При последвалия физически контрол в две от гредите за укрепване на товара са открити пачки норвежки крони с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 3 млн. норвежки крони с обща левова равностойност 559 698 лева.

Ден по-рано, митническите служители откриват старателно укрита валута с равностойност 514 633 лева при проверка на автобус. В превозното средство, с водач – турски гражданин, пътували от Румъния през България за Турция 21 пътници. Една част от валутата е била укрита във фабрична кухина в багажното отделение зад стената на спалното помещение, а друга част – в долното бельо на водача на автобуса.

Открити са 148 420 британски паунда, 20 000 евро и 8240 шотландски паунда с равностойност 390 360 лева. В хода на проверката, при личен преглед на двама от пътниците – мъж и жена, румънски граждани, са открити 40 000 евро – в бельото на мъжа, и 23 500 евро – в чантичката на жената. Или по курса на БНБ за деня – „плячката“ се оценява на 124 273 лева.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Шофьорите на товарния автомобил и автобуса – турски граждани, са привлечени като обвиняеми и са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващите прокурори по две бързи производства, образувани от разследващи митнически инспектори, под надзора на Районна прокуратура – Хасково, Териториално отделение – Свиленград.