данс

Путин в сянката на Военен съюз-БНО „Шипка“

Проверката на ДАНС срещу Военен съюз- Българско народно опълчение „Шипка“, разпоредена от прокуратурата по подозрение за извършване на противодържавна дейност, най-вероятно е свързана с проруски интереси зад съществуването на движението. Макар че активисти на опълчението твърдят, че целта на съюза „Шипка“ е самозащита на населението и обединяване на интелектуалните, професионалните, духовните и културни възможности на българската нация за защита от вътрешни и външни противници.

Тази цел беше формулирана през 2016 г. от Владимир Русев от БНО“Шипка“ в интервю по БНТ. Според съюза, противници са „клетките на Ислямска държава, внедрени в страната“, „стотиците хиляди емигрантите, които нахлуват ежедневно“, „родната мафия, която е узурпирала властта и разграбва, разпродава и унищожава страната“.

„Ние ще трябва да се самоспасяваме. Заради това провеждаме военно-патриотично образование на подрастващото поколение, организираме действащите в момента военни съюзи и в различни други присъдружни организации бивши български офицери и сержанти…, за да може в определени исторически моменти да подпомогнем както Българската армия, жалките останки от Българската армия, така и служителите от органите на МВР“, обясни тогава Русев. Той категорично заяви, че организацията няма политически амбиции.

Съюзът е регистриран според Закона за юридическите лица с нестопанска цел. През лятото на 2016 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) в писмо до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров настоя за забрана на националното движение „Шипка“. Според правозащитниците „Шипка“ прави опити за създаване на тайни или военизирани структури. В писмото си тогава БХК цитира изказвания на активистите на движението Владимир Русев и Красимир Симеонов, според които е започнало набирането на „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“. От сайта на опълчението се декларира, че българската държава е „нелегитимна“, а партиите са „незаконни и излишни“.

Военен съюз- БНО „Шипка“ е известен и с това, че е сред първите граждански паравоенни организации, които започнаха да правят хайки за мигранти по българо-турската граница. В края на юни 2016 г. активистите му провокираха бургазлии, които протестираха срещу преминаването през България на прокремълската руска рокерска група „Нощни вълци“, известна с това, че е подкрепяна от руския президент Владимир Путин. А в някои медии се тиражираха информации, че паравоенната организация всъщност е ядро на руското военно разузнаване.

Неофициална информация сочи, че още през 2016 г. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е завела преписка за дейността на движението „Шипка“.