моника димитров-бийчър

Твърденията на Австрия за 75 000 мигранти, дошли от нас, са неоснователни

Нелегалните мигранти в Австрия не идват от България

Твърденията на Австрия, че основният наплив на мигранти, който стига дотам, минава през България, са неоснователни – това заяви в интервю заместник-вътрешният министър Моника Димитрова-Бийчър. „В последните заседания на тема миграция, на които се коментираха маршрутите на бежанците, в които участваше и министър Иван Демерджиев, България не бе спомената като маршрут. И затова бяхме изненадани, когато Австрия каза, че основният наплив, който стига до тях, минава през България. Твърденията им са неоснователни, защото през България идват мигранти най-вече от Афганистан и Ирак, но не и от Бурунди и Индия. Тези, които отиват в Австрия, не минават през България, минават през Сърбия“, заяви тя.

Според зам-шефа на МВР, мигрантите, които минават през нас, са регистрирани, знае се откъде са влезли. Няма как да не са регистрирани, а след това да бъдат настанявани където и да било, изтъкна Моника Димитрова-Бийчър.

Ключов проект за МВР по Плана за възстановяване устойчивост е въвеждането на системата „Тетра“. Това е радио-релейна система, която покрива определена честотна мрежа, за да си комуникират служителите на национално ниво. Системата също така ще осигурява и българо-турската граница, като МВР и Министерството на отбраната ще могат да комуникират помежду си. Системата ще покрива територията, като комуникацията се осъществява с тетра телефони. Системата е необходима, защото в момента по границата има места, в които няма обхват, разкри Бийчър.

От първият транш по Плана в размер на 2,7 млрд. лева, за системата „Тетра“ се очакват около 110 млн. лева.

МВР е предприело мерки и срещу зачестилите гонки с трафиканти по магистралите и пътищата у нас. Изпълнена е обществена поръчка за доставянето на ленти шипове, с които служителите на МВР ще се противопоставят на агресивните водачи на пътя. Министерството вече е получило 1200 нови ленти.

„Просто досега не е било обърнато внимание на този въпрос. Няма твърде скъпи неща за полицията, ако говорим за цена, защото те са с цел да се спасяват животи – както на служителите на МВР, така и на гражданите. Въпросните ленти с шипове, които бяха налични, са рециклирани, а имаме и 1200 броя нови“, добави тя.