Крум Зарков

Заплаха за парите от Плана за възстановяване видя правосъдният министър

Има сериозна заплаха България да не получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване, обяви служебният правосъден министър Крум Зарков. Причината за това е отхвърлянето на първо четене на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения.

След като законът беше отхвърлен, може да бъде внесен отново, но времето ни притиска. Освен това самият дебат показа дълбоко непознаване на целите и функциите на този закон затова – просто да го внесем отново, няма как да очакваме друг резултат, каза Зарков във Висшия съдебен съвет.

Въпреки многото клетви, че законите по Плана за тях са основен приоритет и разбират колко е важно да получим достъп до тези пари, на първия по-сложен закон, те просто го отхвърлиха. И така постигаха три неща – оставиха без адекватна защита хората, които подават сигнали за нередности, ние сме в процес на наказателна процедура от Европейската комисия и тя сега ще продължи, лишиха ни от навременен достъп до над 720 милиона евро, посочи още правосъдният министър.

Той каза, че не е разбрал повечето аргументи против. Бележките, които имаше, можеше да бъдат обсъдени между две четения на закона, смята министърът.

Зарков обвини т.н. „хартиената коалиция“, която според него доминира в Народното събрание и налага приоритетите си, какъвто е Изборния кодекс (ИК). Планът за възстановяване явно не е сред приоритетите на „хартиената коалиция“, каза Зарков.