автомобилите над 20 години няма да влизат в центъра на София

Догодина затварят центъра на София за дизел и бензинови бракми

78 на сто от българите карат коли на възраст повече от 10 години

От 1 декември 2023 г. до края на февруари 2024 г. в центъра на София се въвежда зона на забрана на най-замърсяващите автомобили, реши Столичният общински съвет. По данни на сред забранените автомобили са тези от първа екологична група – с бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов – преди 2002 година.

Зоната с ниски емисии на вредни вещества във въздуха ще обхване историческия център на София и се нарича Малък ринг. Тя е в карето между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“. На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от годишния технически преглед. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лева нагоре.

От 1 декември 2025 г. се въвежда и по-голямата нискоемисионна зона. Тя е наречена Голям ринг и обхваща територията, очертана от бул. „Сливница“-бул.“Данаил Николаев“-бул.“Ситняково“-бул.“Яворов“-ул.“Атанас Дуков“-бул.“Хенрик Ибсен“-бул.“П.Ю.Тодоров“-бул.“Иван Гешов“-бул.Константин Величков“. От тази дата в това градско пространство ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. и от втора екологична група.

Според проучване на компанията за пазарни изследвания Nielsen, 78% от респондентите им в България са заявили, че колата им е на повече от 10 години, докато едва 14% са отговорили, че превозното им средство е на по-малко от 5 години. 18 на сто пък са отговорили, че притежават автомобил на възраст между 6 и 10 години. Според резултатите от изследването, България би заела 3-то място в ЕС по най-висок дял автомобили на над 10 години, непосредствено след Литва и Румъния, като ще дели това място с Полша.