медии

Българските журналисти си налагат все по-голяма автоцензура

Ръст на автоцензурата сред журналистите отчита последното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти. Данните от шестото по ред изследване сочат, че най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.

Проучването е озаглавено "Медии под обстрел", в него са се включили 204 журналисти, които са попълнили анкетите анонимно.

Пандемията, войната в Украйна и спиралата от политически кризи са оказали влияние върху работата на репортерите, които пък са изправени пред поредица от предизвикателства: стрес, онлайн тормоз, опити за намеса в редакционното съдържание, автоцензура, финансови затруднения.

Според автора на доклада Илия Вълков процентите на вътрешния натиск и автоцензурата сред журналистите се увеличават. "От 2017 г. насам автоцензурата расте с 5 на сто в провежданите анкети, което не е малко, при положение, че участниците в анкетата остават едни и същи", твърди той.

Всеки десети журналист е бил заплашван със съд, сочи още проучването. Продължава да бъде висок процентът на тези, които към момента на изследването са работили в три и повече медии, което е индикатор за нестабилна и несигурна трудова среда. Проблем е и централизирането на журналистиката в София и изчезването на регионалните медии.

Проучването е финансирано от посолството на Нидерландия у нас, не е представително, и е проведено в периода 3 май – 10 юни.