такси

Фаталният бой започнал след нарушение на таксиджията

17 свидетели са разпитани във връзка с инцидента от събота вечерта (8 октомври), при който след сбиване почина таксиметров шофьор. Търсят се и записи от камери в района, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГС). Показанията им обаче не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата – починалият или обвиняемият, първи нанася удар на другия, допълват от прокуратурата.

От държавното обвинение представят следните факти за това какво се е случило на 8 октомври вечерта. Около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“.

По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И. Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква спор по повод правилата за движението по пътищата. Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция.

Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор.

Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му. Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че е имало голям брой хора – 10 или 7 човека, заедно с обвиняемия Й. И., които са участвали в сбиването, казват от прокуратурата.

Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура. Обвинението, повдигнато на Й.И. на 9 октомври, му е предявено и в присъствието на защитници той е дал обяснения, съобщават от Прокуратурата. Извършено е освидетелстване на обвиняемия, при което са документирани нараняванията по тялото му. СГП е дала указания да бъде назначена съдебномедицинска експертиза. От обвиняемия са снети и образци за сравнително изследване с негово съгласие. Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия. Все още не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия, която следва да даде предварително заключение относно причината за смъртта му.