свят решетки арест затвор

ВКС пожали двоен убиец, даде му 30 години затвор

Върховният касационен съд (ВКС) отмени доживотния затвор на  Викторио Александров, който в края на 2018 година уби приятелката си и едногодишната им дъщеричка. Според решението на съда, той ще бъде лишен от свобода за 30 години.

Както е известно, през октомври 2018 година Викторио Александров уби 23-годишната Дарина Министерска, взе детето им от дома ѝ, отвлече такси, а по-късно застреля едногодишното момиченце и направи опит за самоубийство.

В мотивите си ВКС написа, че съвкупната преценка на доказателствения материал не дава основание за извод, че доживотната изолация е адекватна, но по-лекото наказание – 20 години затвор, не е достатъчно справедливо.

„Недопустимо е решението за доживотна изолация на извършителя да се основава на неговите характерови особености, разгледани като криминогенен фактор извън конкретно осъщественото престъпление. Констатациите на експертите психиатри и психолози за прекомерно желание да се налага, за незачитане на чуждата индивидуалност и за склонност към манипулации чрез представянето си като жертва не са в подкрепа на тезата за изключителна тежест на осъщественото деяние, а могат да обосноват единствено необходимостта от повече усилия за постигане на поправянето и превъзпитанието на Александров“, посочват съдиите.

Според магистратите следва да се държи сметка и за установените смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало на Викторио, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, искреното съжаление за извършеното.