свят решетки арест затвор

Нови пазар се отчете с един арестуван за търговия с вот

Жител на Нови пазар бе вкаран в ареста за търговия с вот, съобщиха от МВР. Мъж на 51 години от Нови пазар е задържан в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, се посочва в съобщението на пресцентъра на областната дирекция на МВР в Шумен. 

След получен оперативен сигнал малко преди обяд, полицейски служители са извършили претърсване на пет адреса на територията на Нови пазар. Намерени и иззети са списъци с ръкописно написани имена и други лични данни на лица. Освен тях, криминалисти иззели мобилни телефони, СИМ карти и парична сума.

Случаят е докладван на прокурор от Районната прокуратура в Шумен. Работата по образуваното бързо производство за извършено престъпление по чл. 167 ал. 2 от НК продължава под надзора на прокуратурата.

„Днес, малко преди обяд, след получени данни, бяха претърсени пет адреса на територията на град Нови пазар. Бяха установени листи с изписани лични данни и други вещи и предмети, имащи отношение към това деяние, в това число и парична сума“, каза пред журналисти директорът на областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов.

Той припомни, че от 23 септември в Шуменско се провежда специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

„Операцията беше планирана след направен анализ на средата за сигурност, бяха изведени критичните зони, рисковите секции, за които сме имали предвид от предходни избори сигнали за купуване и продаване на гласове. Всички тези действия бяха всеобхватни, бяха извършени множество проверки на лица, автомобили, хора от криминалния контингент, на утвърдили се като местни лидери. Всички тези действия дадоха резултат“, отбеляза Гендов.  

„Ръководството на областната дирекция на МВР е на терен. Методически се подпомагат всички колеги. Образувани са мобилни групи, които имат готовност да извършат проверка на всички постъпили сигнали, които могат да се подават както към местното районно полицейско управление, така и на тел. 112. До момента са постъпили девет сигнала. Изборният ден протича нормално, обстановката е спокойна", допълни Гендов.  

Повече от 320 служители на МВР са осигурявали охраната на избирателните секции и материали, на машините, обществения ред, сигурността и пожарната безопасност преди и по време на изборния ден в Шуменско. На разположение са и 29 мобилни групи. Във всяка от тях са включени разследващи полицаи, служители на охранителната полиция и криминалисти.