Министерство на правосъдието Крум Зарков

Служебният кабинет отписа мониторинговия механизъм върху България

Министърът на правосъдието Крум Зарков, заяви днес, че мониторинговият механизъм върху България е изчерпан и не трябва да продължава да служи като неформален аргумент срещу по-дълбоката интеграция на страната ни в Европейския съюз. Това е позицията на служебния кабинет, която Зарков обяви на първото заседание на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото.

Целта на механизма и на Съвета към него е да се организира вътрешен мониторинг на областите, които продължават да са под наблюдението на Европейската комисия – както само върху България и Румъния, така и в рамките на общоевропейския хоризонтален механизъм. Според Зарков работата на Съвета би била много полезна за постигането на националните цели за върховенство на правото и качествена съдебна реформа.

Членове на новия Съвет за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото са председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главният прокурор на Република България, главният съдебен инспектор, председателят на Антикорупционната комисия и министрите на вътрешните работи, на финансите, на културата и главният секретар на Министерския съвет.