мигранти

Центровете за бежанци са претъпкани

Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над 20%. „Пъстрогор“ е препълнен, както и бежанският лагер в Бусманци. Там при капацитет от 300 души, в момента настанените надхвърлят 420 души, сочат данни на Държавната агенция за бежанци.

Мигрантите са предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.

„Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски“, съобщиха от един от бежанските лагери.

Служителите в центровете се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да се поддържа съществуващата база.

„За елементарни неща ни принуждават да пишем докладни и обяснения, и дори за части, които струват по 50 лева се чака с месеци за одобрение. А това означава, че когато това бъде одобрено, нуждаещата се машина или техника вече е напълно негодна за използване“, казаха още от центъра.

Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно, оплакаха се още те.

През последните 10 дни имаше няколко инцидента в България, при които бяха заловени десетки бежанци у нас. При единия от инцидентите в Бургас загинаха двама полицаи.

Европейският телевизионен канал Euronews излъчи обширен репортаж за възстановяването на т.нар. Балкански път на мигрантите, който тръгва от Турция и преминава в Гърция и от там към Северна Македония, Сърбия и Унгария. Другият път е от Турция, преминава през България, Сърбия и отново стига до Унгария.

Миналата седмица имаше и тежки инциденти на сръбско-унгарската граница, където мигрантите се оплакаха от лошо отношение на унгарските гранични власти.